24 decembrie 2012

Pescuit la stiuca ... in Delta Dunarii – Echipament

În principal voi face referiri la echipamentul meu de pescuit la răpitor şi voi începe prin a vă spune că acesta este un echipament de baitcasting. 

 

        Am avut primele tentative de a renunţa definitiv la spinning cam prin anul 2007, dar despre acest amănunt voi detalia într-un articol separat. La început am avut mici rezerve, avusesem şi anterior după 1995, un multiplicator american, Penn 40 Long Beach şi o lansetă, Daiwa Procaster, cu ea am făcut numeroase partide la somn pe braţul Chilia, dar era cu totul altceva pe atunci. 
        Îmi doream pentru pescuitul la ştiucă în mod special, un combou (ansamblu), lansetă-mulinetă, puternic, fiabil şi nu numai ... (între noi fie vorba, numai imaginile de pe acest blog, sunt suficiente în a vă da seama câte modele de multiplicatoare şi lansete de baitcasting am folosit în ultimii ani) ... Locuind în deltă, aveam oportunitatea zonei de pescuit, aproape de casă, mijlocul de deplasare la îndemână, precum şi speranţa unor capturi deosebite, un ultim aspect ce s-a şi materializat în timp. 
        Astfel am început să caut pe net, ceva ce să nu mă dezamăgească, ştiut fiind foarte bine faptul că, mulţi dintre cei ce şi-au dorit ca şi mine altceva decât spinnin-gul, au renunţat foarte repede la această idee, datorită în primul rând a aşa ziselor "peruci" ale liniei ... 
        Cunosc pescari ce şi azi mai speră să renunţe la spinning, sau măcar să aibe o alternativă în plus, dar teama de necunoscut, eventualele eşecuri, lipsa informării corecte, pentru moment îi îndepărtează de această opţiune. În consecinţă voi încerca să-i motivez şi pe aceştia din urmă ...

        ...  iată că într-o bună zi, găsesc un promo !!!


"Sakura Furtivo SBC 301”


 Capacitate: 130m-0.28mm
 Numar rulmenţi: 8+1, pe bile                                                                                  
 Tambur: aluminiu, perforat
 Raport de recuperare: 6.2:1
 Frână: micrometrică, Dual Brake System (D.B.S.), sistem anti-peruci
 Antirevers: infinit
 Construcţie: corp metalic
 Manivela: aluminiu, pe partea stanga
 Mâner: Ergogrip
 Greutate: 254g
 Recuperarea pe rotaţie de manivelă este de 63cm.
 Line guide - titanium


 Capacitate: 130m-0.28mm
 Numar rulmenţi: 8+1, pe bile                                                                                  
 Tambur: aluminiu, perforat
 Raport de recuperare: 6.2:1
 Frână: micrometrică, Dual Brake System (D.B.S.), sistem anti-peruci
 Antirevers: infinit
 Construcţie: corp metalic
 Manivela: aluminiu, pe partea stanga
 Mâner: Ergogrip
 Greutate: 254g
 Recuperarea pe rotaţie de manivelă este de 63cm.
 Line guide - titanium
      Proiectată de inginerii unui mare producător japonez de mulinete,  Furtivo SBC 301 are toate detaliile tehnice indispensabile unei mulinete de baitcast, la dotarea de bază adaugandu-se un sistem de frânare "anti-peruci" inedit (Dual Brake System), sistem ce combină cu success frâna centrifugală şi cea magnetică, controlând astfel viteza de rotaţie a tamburului pe toata durata lanseului. De o eficacitate maximă, DBS poate ajuta atât un veteran în ale baitcast-ului precum şi un incepător ce abia acum descoperă plăcerea acestui tip de pescuit." (text copiat)
        Oare e posibil să nu se încâlcească firul? O păţisem de atâtea ori cu multiplicatorul ce îl foloseam la somn ... ca să nu mai vorbim de faptul că era o mare diferenţă vizavi de specia căutată. Pescuitul la ştiucă presupune nenumărate lansări fie ele şi numai într-o singură zi. Reclama în sine mă gâdila plăcut, mă incita, iar gândul că aş putea scăpa de supărătoarea încâlcire a liniei, mă înnebunea pur şi simplu ! Îmi fac curaj şi cumpăr minunea.        Acum, după ani de zile ... timp ce am testat diferite astfel de multiplicatoare, vă pot garanta că Sakura Furtivo SBC 301 este ideală pentru orice începător în tehnica baitcast-ului. Recomand fără nici cea mai mică ezitare această "jucărie" ... cred că am făcut zeci de mii de lansări cu acest multiplicator, în anii trecuţi fără a avea nici măcar o singură perucă !!! 

        Este la fel de adevărat faptul că, degetul meu mare a devenit în toţi aceşti ani expert în baitcasting.
        De la bun început, am folosit pentru linie firul - Spider Wire Ultra Cast, fluo cu dimensiuni cuprinse între: 0,12 - 0.17 mm, (folosesc şi azi, numai acest fir, fără a mai căuta unul mai bun), îl recomand tuturor !!!
        Îmi mai trebuia o lansetă deosebită ... şi printr-o fericită întâmplare, fac rost de la un prieten, de modelul:  
AIRRUS PULS-R ... EXCEPŢIONALĂ !!! 

Caracteristici:

Filament Wound Nano Composite Tech

PUL 631 M-C  6" 3'  - (dintr-o bucată)

Action Med

LURE WT. 1/4 - 5/8 oz.

LINE  WT.  8-17 lbs.

Preţ: 260 Euro 

        Seria Puls-R reprezintă ultima evoluţie în materie de lansete obţinute din materiale compozite de înaltă performanţă "marca Airrus": cel mai avansat proces de laminare a multifilamentelor, combinat cu sistemul de răşini Carbon Fibre Nanotube (nanotehnologie). 
        În porţiunea de jos a blank-ului, fibrele din grafit sunt combinate cu un nou tip de fibre de sticlă S2, într-un raport de o fibră de sticlă la fiecare o fibră şi jumătate de grafit. A nu se confunda cu fibra de sticlă "E" sau "S"! S2 este mai uşoara, mai rigidă şi mai rezistentă decât toate fibrele de sticlă precedente. Atunci când aceste fibre sunt laminate impreună, cu ajutorul unui sistem de răşini nanomolecular, rezultatul final este o secţiune de jos a blank-ului super-rezistentă şi foarte uşoară în acelaşi timp, căreia atunci când i se adaugă secţiunea de vârf din mai multe tipuri de grafit (multimodulus), oferă o combinaţie superbă între rezistenţă şi senzitivitate.

        Lansetele Puls-R conţin şi multe alte caracteristici proprii vergilor construite pe comandă, cum ar fi: mandrina specifică, design propriu pentru senzitivitate maximă, matisaje speciale pentru fiecare inel, inserturi super-dure TiCH, sisteme de prindere a nălucii "Protecta Rail", ce reduc contactul dintre cârlig/ancore şi blank, eliminand riscul zgârieturilor precum şi manere Airrus "full-contact", pentru un contact direct cu blank-ul, prin fuzionarea internă a manerului şi blank-ului. Puls-R sunt, fără indoială, cele mai performante lansete produse de către compania Airrus în decursul existentei sale. (text copiat)

        Are finisaje deosebite, este ușoară şi comodă. Fără ca vârful lansetei să vibreze, lansarea nălucii este facilă şi precisă, poziționarea făcându-se exact.
        Inelele sunt confecţionate dintr-o singură piesă materialul fiind foarte rezistent la abraziune, mastisajele la rândul lor sunt foarte fin executate. După părerea mea are şi o culoare, grena (de vişină putredă), ce poate satisface pretenţiile celor mai exigenţi pescari.
         Practic e o plăcere să poţi pescui cu o astfel de lansetă. Sensibilă la cel mai fin "ţac", şi în acelaşi timp foarte puternică, aproape că nu-ţi vine să crezi atunci când vezi blankul atât de subţire. De când o am mi-e imposibil să mă gândesc la o alternativă.
    Din nefericire, acest model nu a fost fabricat şi la o lungime mai mică, acesta fiind cel mai scurt din gama lui. Pentru pescuitul din barcă după părerea mea ar fi fost suficientă o lungime de aproximativ 1,65-1,70 m.


______________________________________________________Năluci ...
 


        Fără a avea pretenţia unui expozeu complex, nici măcar complet, vizavi de echipamentul necesar, mă voi rezuma doar la ce am eu în momentul de faţă în trusă ca şi năluci destinate pescuitului la ştiucă, în mod special ... e drept că am păstrat dintre cele mai testate în ultimii ani, năluci ce, fie au dat rezultate foarte bune, fie doar mi-au mai rămas, căci unele, au fost din păcate de nerecuperat din diferite motive!


         De asemenea, nu voi expune imagini explicative cu năluci ce nu au dat nici un rezultat, pentru a nu produce un eventual deserviciu firmelor producătoare, precum nici nu voi expune imagini din care să rezulte o eventuală reclamă nepermisă altora. Dacă dintre acestea ... ce le voi afişa, nu se regăsesc în trusa dvs. ... e posibil să fi fost deja testate de mine dar nu au dat bune rezultate, sau pur şi simplu să nu fi fost testate, pentru ca e şi imposibil a verifica pe baltă tot ce e pe piaţă la ora actuală ! Voi începe cu o serie de năluci ce mi se potrivesc mie şi implicit stilului meu de pescuit (baitcasting), năluci ce mi-au oferit multe satisfacţii ... mai exact sliderele Salmo.

        Mai mici sau mai mari, le agreez pe cele cuprinse în general între marimile: 7 respectiv 10, dar am şi câteva puţin mai mici pentru un pescuit să spunem mai de fineţe, colorate nu de puţine ori mai vesel sau în culori apropiate de cea naturală. Slider-ele evoluează de regulă, funcţie de cum sunt construite sau echipate, dar nu în ultimul rând şi de modul cum sunt dirijate, respectiv unele mai la suprafaţă,  la aproximativ 0-15cm (cele floating), altele la adâncime, 30-80 cm (cele sinking, evident funcţie de cum sunt mânuite). 
        Echipamentul de baitcasting e puţin mai special decât cel de spinning, cu care sunt obişnuiţi de regulă pescarii, stilul preponderent aplicat fiind jerkingul pentru astfel de năluci. Astfel au o evolutie absolut haotică, bruscate la intervale scurte, neregulate ... sau atunci când intervalul dintre două mişcări (smucituri), e de 2-3 secunde să spunem, slider-ul evoluează preponderent chiar amplu, stânga dreapta ... 
        Au avantajul că pot staţiona un interval de timp suficient de mare într-o zonă pelagică (între ape), făcând posibilă luarea lor în vizor de către cumătra! 


         De exemplu modelul din imagine (stânga) Salmo Slider GT 7, în cele două variante: de suprafaţă sau scufundător, viu colorat nu poate lipsi din trusa nimănui. Am avut mereu rezultate spectaculoase cu acest "tigru verde". Iarna pe ape mici, când soarele strălucitor încălzeşte cu un grad zona, mărunţişul se grupează aici şi în mod evident e vizat şi de răpitor. Sunt nu de puţine ori, ierni târzii, (ex. decembrie 2012), apa se menţine în medie chiar şi în acest anotimp undeva la 6-7 grade, năluca o dată lansată va fi lăsată să cadă, să balanseze preţ de 3-5 secunde lângă stufăriş, poate astfel cumătra o ia în vizor, urmează două trei smicituri scurte pe jumătate de metru, o pauză ma lungă şi aproape mai mereu la următoarea zvâcnire va fi înşfăcat undeva aproape de suprafaţă.         Foarte asemănător Salmo Slider RT 7, imagine (dreapta), diferă doar culoarea, evoluţia lor fiind asemănătoare, este aproape în aceiaşi măsură demn de fi în trusa pescarului de ştiucă ca de altfel şi cele din imaginile de mai sus.  Urmăresc printre altele, un blog:  http://pescuit-ultrasportiv.blogspot.ro/  unde într-un articol: "Voblerul săptămânii. 2. Salmo Slider" ... face referiri asupra acestor formidabile năluci şi voi cita:
        " Realizat atât în versiunea floating, cât şi sinking, ... de 5 dimensiuni diferite (5, 6, 7, 10, respectiv 12 cm), acest glidebait ni se prezintă în nu mai puţin de 27 de culori! Făcând parte din categoria jerkbaits-urilor, Salmo Slider-ul va fi pescuit ca atare, cu smucituri urmate de pauze mai lungi sau mai scurte, în funcţie de temperatura apei şi de nivelul de activitate al răpitorului vizat – în speţă ştiuca. 

        În tot acest răstimp firul nu trebuie detensionat, ci controlat în permanenţă, pentru a evita surprizele neplăcute. Cum am mai menţionat în alt material, jerkbaits-urile, fiind lipsite de barbetă, sunt ceva mai greu de condus prin apă, punând la multe încercări inventivitatea pescarului, una dintre cerinţele principale fiind practica îndelungată pe malul apei." (text copiat)        Continuăm acest scurt expozeu cu alte modele de năluci, construite şi ele, sub cele mai diverse forme şi culori, unele de suprafaţă, altele de adâncime medie sau de fund, cu sau fără barbetă ... Cele ce au o evoluţie medie în masa apei, (şi aici mă refer la lacurile din Delta Dunării), de exemplu cuprinsă între 0,30 - 1,50 metri, sunt cele mai des folosite după părerea mea ...Yo-Zuri 3D Flat Crank TM


        De exemplu, acest vobler de numai 7 cm. lungime cu o greutate de 7,5 grame, scufundător, l-am folosit foarte des, având şi rezultate deosebite mereu ... are o evoluţie aproape haotică, atunci când e forţat pe distanţe scurte cu smucituri uşoare sau violente, repetate, apoi pot urma pauze de alte câteva secunde ... ştiuca răspunde aproape imediat pe primii metri de evoluţie, aceast fapt producându-se în condiţiile menţionate, undeva la o adâncime cuprinsă între 0.5-1.5 metri cu aproximaţie. 

 
        Se poate cumva lesta într-un mod ce nu va influența decât adâncimea unde evoluează şi nicidecum mișcările acestuia şi anume se poate practica o gaură cu diametrul de aproximativ 1mm ... se va umple corpul voblerului cu gel transparent ajutându-ne de un ac de siringă, după aceea se va lipi respectivul orificiu, dar toate acestea numai dacă vă doriţi o evoluţie la o adancime de 2-3 metri (evident evoluat foarte uşor). Din păcate această nalucă se găseşte din ce în ce mai greu în magazinele de specialitate! 
 

        Preferatele pescarilor sunt în mod evident cele foarte rezistente la abraziune faţă de muşcăturile repetate ale cumetrelor... în completare veţi putea vedea, că în marea lor majoritate, nălucile folosite de mine au pe faţă montate un inel şi un vartej, calibrate evident funcţie de dimensiunea acesteia ...  pe considerentul de a crea mai multe articulaţii şi implicit o mai bună mobilitate (lejeritate)  în masa apei şi nu numai.
        Gandiţi-vă la strunele cu un singur vârtej ... dacă se blocheaza din diferite motive? Mai avem astfel unul ataşat permanent de nalucă ca şi rezervă într-o astfel de situaţie... cei ce folosesc ca şi tehnică, spinnin-gul ar face orice să evite rasucirea accentuată a liniei - iată una din metode. Cu atât mai uşor de evitat rasucirea liniei atunci cand struna are din constructie două vârteje la capete.
        Baitcastingul ca şi echipament, răsuceşte linia mai puţin şi cunoscătorii ştiu de ce. Cândva pe un forum, un pescar chipurile cu mari pretenţii de formator de opinii, mi-a reproşat prezenţa celor trei vârteje ce după spusele lui ar îngreuna întreg ansamblul. Total greşit căci nu mai contează 0,3-0,8 grame în plus la o nălucă să spunem de 10-25 grame, cu o portanţă destul de mare, cu atât mai mult dacă aceasta are de exemplu o evoluţie de suprafaţă. Şi scufundătoare dacă ar fi, acel gram suplimentar, poate de multe ori face diferenţa ... în condițiile acestea năluca pe staţionare pică puţin în bot ridicând "ostentativ" coada şi invitând cumatra ştiucă să o înşface!
        Putem vorbi puţin şi despre poppere. Năluci cu o evoluţie de suprafaţă, folosite cu precădere pe ape cu adâncimi mici, în ochiurile formate de lipsa de vegetaţie de la suprafaţă, unde mai putem folosi doar sliderele floating,  în ochiul de apă liberă de vegetaţie din mijlocul nuferilor de exemplu ce de multe ori are un diametru semnificativ. 
        De obicei sunt folosite chiar cu bune rezultate, cele ce nu sunt în mod obligatoriu de firmă, dar sunt unele foarte elaborate ca şi construcţie, ele producând sunete similare cu cele ale cloncului de exemplu ... astfel de modele am şi eu în trusă, atacul ştiucii e foarte spectaculos căci se produce la vedere (la suprafaţa luciului de apă). 

    Astfel am deschis pe acest blog, un eventual subiect de discuţie, ce se poate manifesta asemănător celor de pe forumurile de specialitate ... în consecinţă aştept comentariile şi eventual întrebările dvs. legate eventual de mici amănunte ....... va urma !

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Frumoasa cumatra!Cu nalucile,este relativa traba...De multe ori un cauciuc face cat 10 voblere dar si invers...
Fir intins!

carpboss spunea...

Din nefericire nu mă pot pronunța asupra cauciucurilor (cu le numiți) ... nu am și probabil nu voi avea astfel de experiențe.

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter