21 decembrie 2012

Pescuitul crapului ... in Delta Dunarii – Monturi, accesorii


Monturi / Accesorii  ...

Motto:   Orice rabat la calitate, este egal cu un eşec garantat !!!

                Monturi şi accesorii ce le pot recomanda ..." Preferata mea .... "

        Această montură, în principal a dat bune rezultate în deltă. Este o montură simplă şi în acelaşi timp eficientă, ce am descoperit-o şi eu pe net, în urmă cu ceva vreme. Componentele pot fi cele mai sus amintite, respectiv cârligele sau firul pentru montură, unde se mai adaugă plumbul feeder, cu sau fără leadcore, sau un alt tip de momitor in-line, de greutate apropiată. Foarte des folosită acestă montură pe braţele Dunării ... (atunci când nu dăm peste un loc cu mult peşte de talie mică). 
        Plumbul feeder în cazul nostru, are o greutate de 80 grame la aceasta se mai adaugă ca şi greutate relativă, pasta pentru nădit. Se poate pescui şi din barcă, aproape de structură, situaţie unde firul leadcore nu-şi mai are rostul, având în vedere că unghiul liniei faţă de fund este destul de mare la o distanţă a bărcii de aproximativ 25-30 de metri faţă de respectiva structură.
        Plumbul feeder poate fi atât fix cât şi culisant direct pe linie ... iar în cea de a doua situaţie poate avea montat pe linie, la aproximativ 20 cm. de el, un stopper siliconic ce facilitaeză autoînţeparea în montajele semi-culisante.

        Se recomandă utilizarea de antirăsucitoare (vârteje de mărimea 8).


        În altă ordine, ne amintim faptul că pot apare destul de des situaţiile unde după mai puţin de o zi de pescuit, pe un pat generos de nadă, folosind simultan şi momitorul, să apară "în forţă" albitura, de talie mică, ca şi o consecinţă a nădirii excesive.
        Într-o astfel de situaţie, putem imediat înlocui montura mai sus amintită cu o alta montură, de data asta cu plumb pierdut, renunţând astfel la nădirea suplimentară. E posibil în acest mod să crească  şansele capturării unui exemplar de talie mai mare ... ambele imagini sunt oarecum explicite, montura în sine putând suferi totuşi o serie de modificări constructive la care pot fi aplicate elemente constitutive de forme, culori, dimensiuni diferite ... etc.

                O altă montură des folosită de mine este pe cât se poate de simplă, respectiv unul dintre cârligele prezentate anterior, forfacul scurt, 10-12 centimetri, folosind firul pentru montură - Jachal de la Kryston şi un vârtej nr. 8.
        Plumbul din imagine culisează pe un fir leadcore (la rolă), cu ajutorul căruia confecţionez segmente de aproximativ 60 centimetri astfel că la ambele capete va avea gaşe (bucle), una va fi realizată direct pe unul din inelele vârtejului de unde este legat forfacul.

 

        Linia va fi prinsă direct de bucla superioară, astfel încât ruperea acesteia să poată elibera plumbul din montură, înţelegănd prin aceasta că atât firul leadcore cât şi bucla trec relativ uşor prin tubul de plastic din interiorul momitorului. Se poate confecţiona montura şi cu vârteje la ambele capete, vezi imaginea din dreapta. Personal nu o recomand pentru simplul motiv că odată ruptă linia mono, de cele mai multe ori peştele va târâi după el întreg ansamblul.

       


              Pe momitor vom pune nadă, bine aditivată, aşa cum este ea prezentată în reţetele din acest articol, forfacul şi cârligul vor fi ascunse rămânând la vedere numai bulgărele de nadă şi boabele pe firul de păr. Am mai prezentat această metodă, cu lux de amănunte, în prima apariţie a broşurii - anexă a revistei - Aventuri.
Se poate pescui în curent, din barcă, atunci când ne aflăm în ancoră (ancore), linia fiind poziţionată în sensul curentului, riscând astfel o cât mai mică dragare a monturii pe fund ...

                Stopper, recomandat pentru linie ...


        Sakura Stopper Bullet - M,  este cel mai mare din seria lui, un model confecţionat după părerea mea dintr-un material suficient de rezistent la fricţiune. Cu atât mai mult, acest stopper poate fi folosit un timp mai îndelungat pe o linie fără a se lărgi la interior, cu cât în momentul montării şi efectuării reglajului pe aceasta, este scufundat sub nivelul apei, protejând în acest fel inclusiv linia. 
        În acelaşi mod protejăm şi nodul, indiferent de tipul acestuia. Astfel încât umectarea la strângere a acestuia o recomand a fi făcută nu în mod superficial ci mai exact strângerea lui ar trebui executată sub nivelul apei, în acest fel zonele supuse supraîncălzirii sunt răcite instant fără a compromite rezistenţa la rupere a liniei la nivelul nodului.


Stopper, recomandat pentru firul de păr ...

 
       
        Nevis Stopper - se prezintă sub diferite culori, foarte bun atunci când ne dorim camuflarea lui vizavi de culoarea momelii. În cazul când pescuim cu boabe de porumb galbene sau roşii de exemplu, vom putea folosi pe montură exact culoarea respectivă şi pentru stopper. În consecinţă cei mai pretenţioşi dintre noi, pot avea la un moment dat forface personalizate, pentru diferite nade, de culori diferite ... fie ele bile, pelete, porumb, etc.Stopper, recomandat pentru fixarea momelii pe firul de păr ...


        Acest model are o formă ce îi permite "camuflarea" vizavi de suprafaţa momelii ... la fel culoarea galbenă se "asortează" perfect cu boabele de porumb, de exemplu.


        Ani la rând mi-am propus să dezvolt soluţii astfel ca momeala împreună cu rigul să poată fi absorbite cu uşurinţă mai ales în situaţia când peştele este mofturos. Chiar mi-am făcut un crez din asta, căutând în permanenţă ca orice alt pescar a gândi o configurare a monturii astfel ca în ansamblul ei, sub toate aspectele (mecanica monturii, hidrodinamica acesteia, camuflarea, atractivitatea, punerea în evidenţă odată cu oferirea unei ţinte clare a momelii, etc.) să fie în final prinzătoare - chiar e nostim cum sună !!!

                Stopper, Star Bait - yellow ...

        Acesta este modelul pe ce îl apreciez cel mai mult, pentru pescuitul crapului, cu excepţia momentului în care am putea folosi ca momeală pelete cu diametrul interior relativ mare. În rest după opinia mea este cel mai reuşit stopper din toate punctele de vedere.

        Este modelul pe ce îl folosesc de câţiva ani şi nu m-a dezamăgit niciodată. Cel mai adesea îl folosesc pe cel de culoare galbenă. Eu spun că nu ar trebui să vă lipsească din trusă. Veţi observa probabil că în imaginile personalizate, ce apar pe site, chiar şi pe acest topic, toate monturile fără excepţie au în componenţa lor acest element!

Cuie de lemn, recomandate ...
        V-aş mai putea recomanda, ca înlocuitor al stopper-ului pentru firul de păr, "cuiele de lemn" - (nu e vorba despre stopper-ul de capăt, de tip Star Bait - yellow, ci e vorba de acel stopper, ce se montează pe firul de păr, undeva la mijloc, între momeală şi cârlig - de tipul, Nevis Stopper.  Acesta din urmă, e folosit pentru fixarea momelii pe firul de păr, astfel că momeala nu va glisa şi în acelaş timp va păstra o distanţă constantă faţă de cârlig).
        Ce sunt acestea? Cuiele, aşa cum se văd şi din imagine ca o primă impresie, ar putea fi foarte bine, vechile cuie folosite în cizmărie. În realitate nu sunt altceva decăt nişte "cuie" confecţionate manual prin cioplire, cu un cutter, folosind ca materie primă scobitorile chinezeşti din bambus. Pe baltă, nu de puţine ori în aşteptarea peştelui, ne mai omorâm timpul confecţionând câte ceva ... sau chiar mai mult de atât, găndind mereu noi soluţii.
        Cum le folosim? După tragerea cu croşeta, pe firul de păr al boabelor de porumb (3-4), se introduce din direcţia cârligului,pe lângă firul de păr, un astefel de   "cui"  ce de obicei are lungimea ultimelor două / trei boabe de porumb suprapuse, fixând astfel compact momeala fără ca aceasta ulterior să se poată plimba aleatoriu pe firul de păr. (E ca şi cum ai fixa cu pana rindelei cuţitul acesteia) În consecinţă boabele de porumb (momeala) vor fi fixate ca un pachet rigid, compact, putând cel puţin teoretic, a fi absorbit mai uşor de către un crap mofturos!

Niciun comentariu:

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter