23 decembrie 2012

Pescuitul crapului ... in Delta Dunarii – Retete de nada



Motto:   Orice rabat la calitate, este egal cu un eşec garantat !!!





Câteva reţete de nadă ... puţin personalizate.


        Reţeta 1: Este o nadă ce și eu o folosesc şi pot să vă spun că este eficientă pentru crap. Merge foarte bine din primăvară până toamna târziu. Este un amestec, astfel conceput că unele ingrediente pot lipsi sau pot fi introduse şi altele funcţie de buget, cu condiţia să se păstreze aceeaşi linie a aromei !
    - 5 kg de porumb uscat,
    - ½ kg  porumb din pugile de la Carp Expert - cu aromă naturală, adică exact ce rămâne după ce am ales dintr-o pungă cele, aproximativ 200 gr. boabe întregi, perfecte pentru momeala, la care făceam  anterior referire ...
    - 2 kg de grâu sau arpacaş, uscat,
    - 2 kg de boillies de mici dimensiuni (cu arome de căpşuni, tutti-frutti, banane, ciocolata, caramel etc.) 
       Este foarte bine dacă aveţi 1 kg de boillies solubile,
    - 1 kg de cânepă (recomandabil să fie coaptă),
    - 1 kg de zahăr sau alt îndulcitor (mierea deşi scumpă este foarte bună dar numai ½ kg),
    - ½ kg soia uscată,
    - ½ kg seminţe de floarea soarelui măcinate sau în lipsa lor, şrot de floarea-soarelui,
    - ½ kg năut preparat, 
    - ½ kg pelete halibut,
    - aditiv praf sau lichid,
    - 10-20 ml. aromă de acelaşi fel cu boilliesurile, 
    - 10-15 ml ulei de cânepa,
    - 10 ml ulei esenţial, cel mai bine cu aroma inițială pe care mergeți sau dacă nu aveți, se pare că cel de mandarine poate fi combinat cu orice aromă. Toate chestiile astea combinate într-o găleată, amestecate bine, prima data aşa cum se regăsesc, după care se pune apă cât să acopere totul şi se lasă aşa câteva ore. Grăunțele uscate vor trage apa, mai ceva ca un burete (în special năutul şi soia) aşa că aveţi grijă să adăugaţi alta în permanenţă.
    Acest tip de nadă se pretează foarte bine la nădirea direct la faţa locului adică din barcă, iar dacă nu se poate, amestecaţi totul cu o nadă praf sau granulată, faceţi bulgări tari ce îi puteţi arunca cu praştia după aceea întreţinerea patului va fi făcută cu momitorul feeder. Dacă dispuneţi de o barcă, lăsaţi amestecul ceva mai zemos pentru o difuzie mai rapidă. Cantitatea aceasta poate fi folosită pentru un pescuit de doua zile, aruncată în 4 porţii...... ¼ în prima seară cu începerea partidei a doua zi dimineaţa când se mai aruncă ¼, apoi câte încă ¼ în seara primei zile de pescuit, respectiv ultima porţie în dimineaţa a doua.

_____________________________________________________________

        Reţeta 2: O nadă pe bază de cartofi (bună vara la crap şi cteno),

    - 4kg de porumb lăsat la macerat, 4-5 zile, folosind pentru aceasta berea,
    - 4 kg de cartofi proaspeţi tăiaţi în cubuleţe de 1-2 cm. Nu tăiaţi cartofii decât atunci când pregătiţi nada sau odată tăiaţi îi puteţi păstra într-un vas cu apă rece, 
    - 2 kg de boillies de diametru relativ mic (cânepa, fructe sau squid),
    - 1 kg de arpacaş,
    - ½ kg năut preparat,
    - ½ kg lapte praf,
    - 1 kg zahăr, de preferat a se amesteca la început cu cartofii tăiaţi cubuleţe, într-un vas separat, după aceea se va adăuga în găleata unde preparăm nada,
    - 50 ml aditiv (merge bine în combinaţia asta Aromix-ul de crap de la Sensas).
La această nadă pescuiţi cu boillies, cu cartof şi cu porumb. Cartoful se poate pune pe cârlig proaspăt sau puteţi folosi cartofii conservaţi din comerţ.

_____________________________________________________________

        Reţeta 3O nadă puţin mai specială:

    - 3-4 kg de porumb verde (tăiat de pe ştiulete),
    - 2-3 kg de roşii proaspete,
    - o ceapă tăiată mărunt !!! - Cică dacă nu pui şi ceapă nu are farmec,
    - 1 kg de boillies de fructe,
    - 4 pâini - graham,
    - 200 g miere,
    - 50 ml de ulei de floarea soarelui,
    - aromă de vanilie sau căpşuni - de la pliculeţ,
    - 2 linguri de aditiv Van den Eynde de vanilie sau căpşuni.

      Cum se prepară ? Într-un vas (pe malul apei) se storcesc roşiile, se rupe pâinea în bucăţi mici şi se amestecă cu terciul de roşii şi porumbul. Se frământă până se face o cocă destul de tare. Se adaugă ceapa şi uleiul (deja sună a carte de bucate) şi se frământă din nou. Se adaugă aroma şi aditivul se frământă iarăşi şi se fac găluşte cam cât pumnul. Pot să vă spun că după ce terminaţi de făcut nada, după atâta muncă, va cam trece cheful de pescuit. Nu va dădeam la rândul meu, aceasta reţetă, dacă nu descopeream faptul că, autorul ... amicul celui care a publicat pentru prima oară reţeta, nu era om de încredere.

_____________________________________________________________
       
        Reţeta 4: O Reţetă foarte bună iarna sau mai bine spus în noiembrie-martie:
    - ½ kg porumb uscat sau ce rămăne din punga de 800 gr. de la Carp Expert, după ce alegem boabele întregi, perfecte pentru monturi (momeală) - vezi textul de mai sus,

    - ¼ kg boillies (halibut, hering, somon, scoică),
    - ¼ kg biscuiţi pentru câini (peşte, somon),
    - 20 ml ulei de peşte (halibut, hering, somon, sepie)
    - emulsifiant natural, ce permite omogenizarea uleiurilor cu apa,
    - 10 ml esenţă de ciocolată,
    - 2 linguri de zahăr sau o linguriţă de miere,
    - 10 ml ulei esenţial de mandarine, (va stârni apetitul crapului mofturos),
    - 2 linguri de aditiv praf,
    - un stimulator de apetit este binevenit.
      Amestecaţi totul într-o găleată şi lăsaţi-o cât mai uscată. Zgârciţi-vă cu cantitatea de nadă căci în această perioadă crapii nu sunt foarte mâncăcioşi. Se pot folosi săculeţii de PVA, la lanseurile de nădire, mai ales în condiţiile în care pescuiţi la distanţe mici sau din barcă. Pe cârlig puteţi bune billiesuri asortate cu componenţa nadei sau chiar de ciocolată, ori boabe de porumb dipuite cu cel puţin o jumătate de an înainte în scoică. Cantitatea este pentru o zi de pescuit. Daca aveţi posibilitatea să nădiţi şi cu o zi înainte este cu atât mai bine bine.

_____________________________________________________________

        Reţeta 5: O altă rețetă ce am găsit-o pe net, cu mult timp în urmă şi pe care am aplicat-o de câteva ori, cu mici modificări. A dat rezultate în bălţile cu mâl şi în special în "opuşină" (malurile cu stuf rar papură şi multe cioate sub apă), din lacurile Roşu şi Roşuleţ unde nada se scufundă repede şi unde este necesar să conţină substanţe grase ce vor răzbate la suprafaţa fundului acoperit cu "bahnă" (strat relativ gros de plante putrezite) .
        Cantităţile pot fi pentru o zi sau pentru două zile de pescuit funcţie de anotimp. Acestui mix puteţi să îi imprimaţi multiple arome. Nu exageraţi cu nădirea deoarece este o nada foarte consistentă proteic vorbind.
    - 2 kg de porumb uscat, sau tras la tigaie cu puţin ulei,
    - 1 kg de boillies (aroma la alegere), puteţi folosi şi din cele mai deshidratate ce v-au mai rămas ...
    - 2 kg de alune crude, ce  le coaceţi puţin la cuptor, aici intervine şi bugetul !!!
    - ½ kg seminţe de cânepa coaptă,
    - ½ kg miez de floarea-soarelui prăjit,
    - ½ kg de soia uscată - poate fi trasă la tigaie cu puţin ulei,
    - ½ kg de mazăre uscată - poate fi trasă la fel la tigaie cu puţin ulei,
    - ½ kg pelete ce pot conţine porumb, cânepă, floarea soarelui, soia etc.,
    - ½ kg zahar,   
    - 50 ml ulei de porumb, în lipsă putem folosi şi de floarea-soarelui,
    - 10 ml ulei esenţial de anason,
    - esenţa după cum este cazul, 
    - emulsifiant,
    - aditiv lichid.
        Amestecaţi totul într-o găleată şi oferiţi nada în porţii mici şi dese. Momelile din cârlig e bine să fie suspendate folosind popup-ul sau spuma flotantă îmbibată fie în uleiul de anason, fie în esenţa de bază.

_____________________________________________________________
    
        Reţeta 6: Încă o reţetă pentru fund mâlos ...
    - 4 kg de porumb uscat,
    - 2 kg de seminţe de floarea soarelui crude,
    - 1 kg de boillies de cânepă sau scopex,   
    - ½ kg cânepa coaptă,
    - ½ kg soia uscată,
    - ½ kg pelete ce pot conţine porumb, cânepă, floarea soarelui, soia etc,
    - ½ kg zahar,
    - 50 ml ulei de floarea soarelui,
    - 10 ml ulei de cânepa,
    - emulsifiant,
    - aditiv lichid.
    - scopex lichid, cunoscut fiind faptul că este o aroma exceptională şi se poate folosi în aproapeorice reţetă scopexul fiind o combinaţie de fructe stafidite, cu miros unic si pregnant. Se va proceda la fel ca la Reţeta 5.

_____________________________________________________________

        Reţeta 7: Des folosită ... vara !

    - 3 kg de porumb uscat,
    - 1 kg grâu uscat sau arpacaş,
    - ½ kg mazăre uscată,
    - ½ kg cânepa fiartă, (se adaugă eventual şi apa de la fiert, dacă o preparaţi acasă)
    - ½ kg melasă,
    - 10 ml ulei de cânepa,
    - 10 ml ulei esenţial de anason,
Se amestecă totul într-o găleată se adaugă bere 2-5 centimetri deasupra amestecului, se lasă la umbră cel puţin 48 de ore. Se nădeşte cu racheta de nădit, sau din barcă.

_____________________________________________________________
  

        Reţeta 8: Este o reţetă concepută de mine ...
    - 1 kg porumb uscat,
    - ½ kg boabe de porumb, Carp Expert, din pungile de 800 gr.,
    - ½ kg grâu sau arpacaş,
    - ½ kg năut,
    - ½ kg seminţe de cânepă,
    - ½ kg miez măcinat de floarea-soarelui,
    - ½ kg lapte praf,
    - 4 pungi x 700 gr. TTX,
    - 125 ml Aroma Haldorado Tuning - crap Mare,
      Se pun la fiert, porumbul uscat, grâul, seminţele de cânepă, toate acoperite cu 2cm de apă. La primul clocot se ia vasul de pe foc, se adaugă laptele praf. Se amestecă uşor şi se lasă până a doua zi dimineaţă când se va completa cu restul de boabe de porumb, respectiv cele de la Carp Expert plus năutul şi miezul de floarea-sorelui. Se adaugă TTX-ul şi aroma ... eventual se completează cu puţină apă. Se fac bulgări lestaţi pentru nădire, se pescuieşte fără momitor.

_____________________________________________________________

        Reţeta 9:

        Experimentaţi de asemeni amestecuri combinate de grăunţe, seminţe, fructe sau legume uscate şi mărunţite, spărturi de tot felul, aplicând la pescuit strategii de nădire convenţionale. Vă puteţi pregăti chiar din timpul iernii, elemntele constitutive ale nadei, prin deshidratarea acestor componente de origine vegetală sau animală chiar. Alte componente le puteţi chiar congela. Iarna de câte ori mergeţi la piaţă, priviţi tarabele ca pe un potenţial furnizor de nadă, nu le ocoliţi ... luaţi în calcul tot ce consideraşi că v-ar putea folosi în sezon. De câte ori aveţi posibilitatea, investiţi câte puţin ... va fi mai uşor pentru bugetul dvs.

 
.... va urma !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter