21 decembrie 2012

Reteta de nada (pasta de pus pe plumbul feeder)Nade  ...

Motto:   Ce ţie nu ţi-ar plăcea ... crapului nu-i prepara !... o reţetă simplă pe ce poate fi folosită în zona deltei, pe braţele Dunării acolo unde de foarte multe ori întâlnim curenţi puternici:   1/3 făină albă de grâu + 2/3 făină de porumb.

sau

    1/3 făină albă de grâu + 2/3 amestec de făină de porumb cu seminte prăjite şi măcinate de floarea-soarelui în proporţii determinate de inspiraţia pescarului ... astfel încât făina de porumb să nu scadă sub 1/3 din cantitatea totală.

sau
    1/3 făină albă de grâu + 2/3 amestec de făină de porumb cu seminte prăjite şi măcinate de floarea-soarelui + seminte de cânepă la fel în proporţii determinate de inspiraţia pescarului ... astfel încât făina de porumb să nu scadă sub 1/3 din cantitatea totală.
    Şi reţeta poate astfel continua după inspiraţia fiecăruia - de reţinut că în aceste amestecuri simple şi relativ ieftine, se menţine constant acea treime de făină de grâu plus un minim de 1/3 făină de porumb.
    Odată amestecate bine în stare de pulberi uscate, se adaugă progresiv apa în amestec cu 20-30 % lapte de porumb plus aproximativ 20 ml aditiv lichid, la fiecare 3 kilograme de amestec, după asta, se frământă până se ajunge la consistenţa plastelinei.
    Se porţionează în bulgări de aproximativ 400-500 grame ce se introduc în pungi de plastic ermetic închise la gură, se presează uniform punga sub formă de disc până se obţine o grosime de aproximativ un deget ... aceste discuri relativ rotunde, se scufundă, în apa ce clocoteşte timp de aproximativ 5-15 minute. După răcire produsul astfel obţinut, se poate folosi pe momitoarele de dunăre. Aceasta e o reţeta ce o folosesc şi eu mai ales în ultimii ani ...

        Important ...  fie cantitatea de apă folosită la producerea amestecului, fie cantitatea de seminţe sau timpul de fierbere, poate influenţa atât consistenţa cât şi elasticitatea produsului final. Ulterior, înainte ca pasta rezultată să fie pusă pe plumbul feeder sau pe momitor  se poate în anumite situaţii folosi pur şi simplu puţină apă ... se frământă pasta, se aplică şi se modelează. La fel de important poate fi un mic amănunt ... făina de mălai poate fi coaptă într-o tavă ... mai ales atunci când e vorba de cantităţi relativ mici.

    Ca o paranteză, adaug faptul că ... de trei ani, mai nădesc (în cantităţi mici), pe cioate şi cu pelete de 28 Halibut (somn şi crap) punând pe una din lansete, (avănd de data asta montură cu plumb pierdut), pelete de 14-16 Halibut ... le ridic puţin (balansez) cu jumătate de pop-up 14-16 cu aromă de fructe.

        Pentru foarte mulţi dintre noi, pescuitul la crap, cu boabe de porumb, va rămâne însă o opţiune de care nu ne vom despărţi uşor.
        Altfel spus în continuare vom căuta soluţii căt mai diverse pentru a prinde crap sălbatic cu un minim de investiţii. Pescarii cu un buget mai generos, se pot folosi totuşi şi de bile, pelete sau păsturile gata preparate, pentru un pescuit cu momitor. 

                 Personal pentru momitor, am încercat pasta de vanilie şi de anason de la Traper ... şi nu numai pasta. Uşor de modelat, foarte lipicioasă şi puternic aromată se dizolvă progresiv în curenţii de pe Dunăre, invitând crapii la masă ...

Niciun comentariu:

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter