5 ianuarie 2013

Pescuit la stiuca ... in Delta Dunarii

Câteva recomandări ... 

Au făcut istorie !!!

Quantum Tempo TM 401 C         Pentru început ... un "bătrân" multiplicator. L-am folosit ceva vreme, alternativ mai pescuiesc şi azi cu el. E un model LH Baitcast, cu un raport de recuperare clasic, 5.1:1 (aproximativ 20cm fir la o tură de manivelă), ce are o greutate de 225gr. Conceput cu manivela pe stânga, are corpul din aluminiu, 4 rulmenţi de oţel şi o frână magnetică bine realizată ce împiedică formarea perucilor chiar şi atunci când intenţionăm lansări la mare distanţă. Sistemul de reglare al frânei mecanice, în formă de stea, este poziţionat imediat sub manivelă. Odată bine "reglat" acest multiplicator nu pune probleme deosebite în exploatare. Folosesc pe tambur un fir Spider Ultracast Fluo, suplu rezistent suficient de bun pentru lanseuri lungi şi precise.

Rapala RMS08-RFSH
sau
 Rapala RMS08-YGFR         Această nălucă antibrădiş, având o lungime de 8 cm. şi o greutate de 22 gr. evoluează la o adâncime de aproximativ 0,80 - 1,10m. Are o mişcare oscilantă haotică, poate fi lansată cu uşurinţă la mare distanţă cu un echipament de baitcast. Având un singur cârlig protejat împotriva agăţării în ierburile de pe fund, este necesar a tensiona în permanenţă linia în timpul drill-ului. Se prezintă sub mai multe dimensiuni, respectiv de la cele mai mici de numai 5cm / 6gr. pănă la cele mai mari de 10cm / 32gr. În mod normal nu ar trebui să lipsească din trusă!


Rapala Spoon Treble Triple        Acest model foarte asemănător cu cel de mai sus, având aceleaşi mărimi şi gramaje e însoţit de o triplă puternică, pe care opţional, o puteţi schimba cu o alta cu un număr mai mare. Evoluţia este oscilantă, comparabilă cu cea a nălucii prezentate.
        Evident drill-ul e mai sigur fiind vorba de data aceasta de o ancoră. Le folosesc mai des decât pe cele antibrădiş constatând în timp că exact pe acest indicativ de culoare, respectiv RFSH am avut cele mai bune rezultate.
Tasmanian Devil


        Această nălucă este fabricată în Australia, personal agreez modelele Cobra, sunt interzise în Noua Zeelandă şi chiar în Tasmania. Poate fi recuperată rapid la suprafaţă (cele uşoare la avat), sau mult mai lent, cum sunt cele mari şi grele, folosite de mine cu precădere în stilul jerking la ştiucă. În zilele când ştiuca are un puternic apetit sunt chiar indicate, atunci când îţi doreşti ştiuci mari! Spun acest lucru în condiţiile în care această nălucă mişcată corespunzător nu poate fi prinsă decât de o gură mare! În stilul jerking evoluează îngrozitor de dezordonat cumva alandala !!! 

 
         Acesta e un model mai mic şi evident mult mai uşor, ce poate fi aplicat la capătul unei monturi (forfac) cu una sau două muşte legate pe triple mici, putând fi astfel folosit la pescuitul avatului.  
        În condiţiile în care atacul se derulează foarte aproape de suprafaţa apei iar năluca este mişcată rapid şi continuu în această zonă ... jocul devine incitant!

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Interesanta ultima naluca(tasmanian), vad ca are si ceva aripioare pentru o mai buna evolutie. Nu am pus mana pe asa ceva pana acum!
Fir intins!

Marius - Mircea Barău spunea...

Le am şi le folosesc de foarte mulţi ani. Un prieten mi le-a adus din Australia pe vremea când ... se mai găseau probabil şi la ei. Pentru interesul dvs. voi mai pune o imagine cu cele ceva mai mici şi mai uşoare ...

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter