12 ianuarie 2013

Pescuit sportiv ... in Delta Dunarii – Locuri de pescuit

Recomandare ...
 Motto: Locuri celebre  !!!
Eventuale noi locuri de pescuit  ...

    Sulina - oraş
... De menţionat faptul că locurile marcate pe hartă sunt cele reale ...          Două locuri au căpătat o anumită celebritate locală şi nu numai, pentru capturile de şalău şi de somn. Mulţi dintre dvs. le cunosc deja.
        Unul este la: Intrarea în Bazinul Mare, numit şi Cap de Mol - (mol însemnând în limbaj marinăresc dig de piatră construit în larg la intrarea într-un bazin portuar destinat să potolească apa şi să formeze cheuri suplimentare), aflat pe malul drept al Canalului Sulina, loc strategic pentru şalău, unde am avut capturi importante. Cel mai mare şalău prins aici a avut 7,2 kilograme.
        Celălalt este: Anaforul sau groapa de la Farul Vechi, pe malul opus şi aproximativ la acelaşi nivel, loc consacrat pentru pescuitul somnului. E important de spus că la ambele locuri se ajunge şi dacă nu aveţi barcă şi se poate campa în imediata apropiere în special la Farul Vechi. Molul se află în incinta inaccesibilă pentru public a Portului Liber Sulina, dar, ocolind pe jos tot Bazinul Mare, veţi ajunge exact în faţa Capului de Mol, pe malul opus. Iar la anaforul de la Farul Vechi se merge trecând canalul Sulina în centrul oraşului, luând-o apoi în aval şi urmând linia vechiului dig de apărare de pe malul stâng al canalului, printr-un cartier pitoresc ce se numeşte Prospect. 
        Continuare ... în materialul următor ...
    
____________________________________________

        Un al treilea loc este: Bazinul Mare, ce are intrarea din braţul Sulina al Dunării. Cu o adâncime maximă de aproximativ 9,5 metri, cu o apă limpede de invidiat şi o configuraţie a fundului ce oferă adâncimi mari chiar la mal. E situat în imediata apropiere a oraşului, la cel mult o jumătate de oră de mers pe jos din centrul acestuia. Primele măsurători în vederea începerii lucrărilor la acest bazin au fost făcute în anul 1973.
        Lucrarea era de mult aşteptată de către autorităţile locale, bazinul urmând a fi plasat în dreptul farurilor vechi ale portului, cu scopul de a uşura operaţiunile portuare ale navelor maritime. În 1975 au început primele lucrări de dragaj, materialul dragat fiind refulat prin conducte pe malul mării. Pe zona nou formată s-a amplasat o unitate militară. În 1979, lucrările au avansat şi pe malul Bazinului s-au construit platforme de depozitare a mărfurilor, iar 1980 în s-au făcut primele operaţiuni cu mărfuri pe nave.
        Cum se vede şi din forma lui oarecum geometrică  (zici că s-a născut dintr-un tată-dreptunghi şi o mamă-trapez), este o construcţie artificială cu dimensiuni impresionante, o lungime maximă de 660 m şi o lăţime maximă de aproximativ 500 m.
        Continuare ... în materialul următor ...

2 comentarii:

ion paun spunea...

Salutare nea Mircea

Marius - Mircea Barău spunea...

Salutare, salutantum, da cam rar ... prin Delta Dunării !

Flag Counter - Start: 01.10.2013

Flag Counter